Heupdysplasie onderzoek

Heupdysplasie, in volksmond vaak ‘HD’ genoemd, is een ontwikkelingsstoornis van de heup van de hond, veroorzaakt door erfelijke factoren of uitwendige invloeden.
Soms is HD aan het gangwerk (lopen/draven) van de hond uiterlijk zichtbaar, maar het kan ook zijn dat de hond toch een afwijking heeft, maar dit niet direct zichtbaar is. Zo’n hond kan op latere leeftijd mogelijk last gaan krijgen van HD.
Natuurlijk is het sterk af te raden om met een hond met HD te gaan fokken. HD is immers een erfelijk overdraagbare stoornis en de geboren pups hebben natuurlijk een grotere kans op HD dan normaal.

Om goed te kunnen beoordelen of een hond (aanleg voor) HD heeft, moeten er röntgenfoto’s van de heup gemaakt worden. Het laten maken van röntgenfotos van de heupen kost ongeveer € 175,-
Tegenwoordig kunnen de meeste dierenartsen officiële HD röntgenfoto’s maken. De gemaakte foto’s dienen echter altijd door de Raad van Beheer te worden beoordeeld alvorens er een officiële uitslag bekend kan worden gemaakt.

De voorkomende uitslagen zijn:
HD A – Röntgenologisch vrij van heupdysplasie
HD B – Overgangsvorm, geringe veranderingen waarneembaar, maar zonder echte betekenis.
HD C – Licht positief
HD D – Positief op HD
HD E – Heupgewrichten ernstig misvormd.

Amy is op 27 december 2013 onderzocht en zijn er HD en ED foto’s gemaakt. Op 14 januari 2014 kregen we de meer dan fantastische uitslag, namelijk HD-A. Hieronder het certificaat van de Raad van beheer.

HD Certificaat Amy 001